Η ενότητα θα ανοίξει στις 03/10/2022
Η εκφώνηση της 4ης εργασίας για το ακαδημαϊκό έτος 2020/21 έχει ληφθεί και το υπόδειγμα προετοιμάζεται:
Η εκφώνηση της 3ης εργασίας για το ακαδημαϊκό έτος 2022/23 δεν έχει ακόμη ληφθεί. Αν επιθυμείτε να ξεκινήσουμε τη δημιουργία υποδείγματος ή ατομικής εργασίας, μπορείτε να μας τη στείλετε μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας μας εδώ.
Το υπόδειγμα δεν αναρτήθηκε εμπρόθεσμα λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας του φροντιστηρίου. Απολογούμαστε ειλικρινά.
ΕΑΠ | ΔΕΟ 10 - Βασικές Αρχές Δικαίου & Διοίκησης
Ακαδημαϊκό έτος 2024/25
Η διαδικασία της αναθεώρησης περιγράφεται στην ενότητα 8.1 του συγγράματος της Παπαδοπούλου (2015), στο οποίο αναφέρεται και το άρθρο 110Σ σχετικά με τα όρια σχετικά με τους χρόνους και το αντικείμενο της αναθεώρησης.
Παρατηρούμε πως υπάρχει διάκριση μεταξύ των παρόχων της υπηρεσίας ανάλογα με τον αν είναι υπήκοοι του κράτους-μέλους ή όχι, κάτι που αντιβαίνει την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών (ενότητα 4.5 του τόμου Α1 του ΕΑΠ), με τον πάροχο να έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ενότητα 2.4) ώστε να ζητήσουν να εφαρμοσθεί η αρχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου (ενότητα 3.5.4). Άρα διαφωνούμε με τη συμβουλή του Β.
Ακαδημαϊκό έτος 2023/24
Για το Κράτος δικαίου θα ανατρέξετε στην ενότητα 4.1 και κυρίως στις υποενότητες 4.1.2-4.1.3 του συγγράματος της Παπαδοπούλου (2015), ενώ για το κοινωνικό Κράτος στην ενότητα 4.3, με τη μεταξύ τους σχέση να διατυπώνεται στα τέλη της συγκεκριμένης ενότητας.
Η δημοκρατική αρχή αναλύεται στο επόμενο κεφάλαιο ( κυρίως στην ενότητα 5.1.3).
Για να απαντήσετε στα δύο ερωτήματα, θα χρειαστεί να μελετήσετε το παράγωγο δίκαιο της ΕΕ (υποενότητα 3.1.2 του τόμου Α1 του ΕΑΠ), με τον έμπορο να έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ενότητα 2.4) ώστε να ζητήσουν να εφαρμοσθεί η αρχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου (ενότητα 3.5.4).
Για τα είδη των συμβάσεων ενοχικού δικαίου θα ανατρέξετε στις ενότητες Β.ΙΧ και Β.ΧΙΙ του όγδοου μέρους (Αγαλλοπούλου, 2016), όπου αναφέρονται το δάνειο κι η εγγύηση αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις του εγγυητή και του δανειζομένου, θα ανατρέξετε στη σχετική παράγραφο της ενότητας που αναφέραμε για την αντίστοιχης μορφής σύμβαση.
Ενημερώνεται από πηγή: Αγαλλοπούλου, 2021
Το πρώτο ερώτημα βασίζεται στο 2ο κεφάλαιο από το έκτο μέρος του βιβλίου σας (Αργυρός 2019).
Για το δεύτερο ερώτημα θα χρειαστεί να συνδυάσετε τη θεωρία του κεφαλαίου 2 με εκείνη του κεφαλαίου 1, και πάλι από το έκτο μέρος.
Για το τρίτο ερώτημα θα ανατρέξετε στην ενότητα 5 του 4ου κεφαλαίου από το δεύτερο μέρος του ιδίου βιβλίου.
Για το τέταρτο ερώτημα θα μελετήσετε την ενότητα 4 του 2ου κεφαλαίου από το τρίτο μέρος της βιβλιογραφίας σας.
Ακαδημαϊκό έτος 2022/23
Για τις πηγές δικαίου και τη διαδικασία παραγωγής του θα ανατρέξετε στις ενότητες 4.17 & 3.2 του συγγράματος της Παπαδοπούλου (2015), για τη νομοθετική λειτουργία στην υποενότητα 4.2.4.1 και για τις νομοθετικές αρμοδιότητες του ΠτΔ στην 6.4.1.3.2 του ίδιου βιβλίου.
Σχετικά με το σχηματισμό της Κυβέρνησης, θα αναφερθείτε στην αρχή της δεδηλωμένης (ενότητα 7.4.2).
Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων αναλύεται στην ενότητα 4.3 του τόμου Α1 του ΕΑΠ. Οι τοπικοί παραγωγοί θα χρειαστεί να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ενότητα 2.4) ώστε να ζητήσουν να εφαρμοσθεί η αρχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου (ενότητα 3.5.4).
Για την απάντηση του θέματος σας, θα ανατρέξετε αρχικά στον ιεραρχικό έλεγχο και τη διοικητική εποπτεία (Κεφάλαιο 2, μέρος IV στο Γέροντας et al 2018) και κυρίως στα εδάφια που αναφέρονται στον προληπτικό έλεγχο. Όσον αφορά τις διοικητικές πράξεις, θα μελετήσετε έννοιες της διοικητικής διαδικασίας (Κεφάλαιο 3), όπως το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης και τον τύπο της διοικητικής πράξης (μέρη ΙΙΙ και IV).
Για τη μίσθωση θα ανατρέξετε στην ενότητα του Ενοχικού Δικαίου (Αγαλλοπούλου, 2016) και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Β.ΙV του όγδοου μέρους , όπου αναφέρονται οι υποχρεώσεις μισθωτή κι εκμισθωτή, αντίστοιχα.
Για το πρώτο μέρος, θα ανατρέξετε στην καταγγελία της σχέσης εργασίας ορισμένου χρόνου κι αορίστου χρόνου (μέρος πρώτο, ενότητες ΣΤ.2 και ΣΤ.3 αντίστοιχα, Αγαλλοπούλου 2021).
Όσον αφορά τις έννομες συνέπειες της απεργίας (μέρος δεύτερο, ενότητα Δ.4), θα τις διαχωρίσετε ανάλογα με το αν πρόκειται για νόμιμη ή παράνομη η απεργία και θα τις αναφέρετε.
Το πρώτο ερώτημα βασίζεται στο 2ο κεφάλαιο από το έκτο μέρος του βιβλίου σας (Αργυρός 2019).
Για το δεύτερο ερώτημα θα χρειαστεί να συνδυάσετε τη θεωρία του κεφαλαίου 2 με εκείνη του κεφαλαίου 1, και πάλι από το έκτο μέρος.
Για το τρίτο ερώτημα θα ανατρέξετε στην ενότητα 5 του 4ου κεφαλαίου από το δεύτερο μέρος του ιδίου βιβλίου.
Για το τέταρτο ερώτημα θα μελετήσετε την ενότητα 1 του 2ου κεφαλαίου από το πρώτο μέρος της βιβλιογραφίας σας.
Ακαδημαϊκό έτος 2021/22
Για τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης θα ανατρέξετε στο κεφάλαιο 3.5.2 του συγγράματος της Παπαδοπούλου (2015), όπου αναλύονται διεξοδικά όλες οι περιπτώσεις.
Στο δεύτερο θα χρειαστεί να αναλύσετε τις αρχές της άμεσης ισχύος και της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών των κρατών-μελών. Σχετικό υλικό μπορείτε να αντλήσετε από την ενότητα 3.5 του τόμου Α1 του ΕΑΠ.
Για τα είδη των συμβάσεων ενοχικού δικαίου θα ανατρέξετε στις ενότητες Β.ΙΙ, Β.ΙΧ και Β.ΧΙΙ του όγδοου μέρους (Αγαλλοπούλου, 2016), όπου αναφέρονται η πώληση, το δάνειο κι η εγγύηση αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις του πωλητή, θα ανατρέξετε στη σχετική παράγραφο της ενότητας που αναφέραμε για τη σύμβαση της πώλησης.
Τέλος, για την απαλλαγή του χρέους της Β, θα ανατρέξετε στην περίπτωση απάτης κατά την κατάρτιση μιας δικαιοπραξίας (Μέρος τρίτο, ενότητα Γ.IV.2 του ιδίου τόμου).
Ο υπάλληλος δικαιούται το ποσό των 500€ βάσει της αρχής της ίσης μεταχείρισης (μέρος πρώτο, ενότητα Γ.3, Αγαλλοπούλου 2021).
Όσον αφορά την αποζημίωση για την απόλυση, ο υπάλληλος τη δικαιούται διότι η απόλυση προηγήθηκε της μήνυσης (μέρος πρώτο, ενότητα ΣΤ.2.Β), όμως η σύζυγός του δεν τη δικαιούται λόγω της άκυρης σύμβασης εργασίας (μέρος πρώτο, ενότητα Α.4).
Το πρώτο ερώτημα βασίζεται στις ενότητες 8.1, 8.3 και 9.1 του 1ου κεφαλαίου από το έκτο μέρος του βιβλίου σας (Αργυρός 2019).
Για το δεύτερο ερώτημα θα χρειαστεί να ανατρέξετε στην ενότητα 2 του 4ου κεφαλαίου από το δεύτερο μέρος του ιδίου βιβλίου, προκειμένου να δείξετε πως η επιταγή είναι άκυρη.
Για το τρίτο ερώτημα θα μελετήσετε την ενότητα 2 του του 2ου κεφαλαίου από το τέταρτο μέρος της βιβλιογραφίας σας.
Ακαδημαϊκό έτος 2020/21
Θα ξεκινήσετε μελετώντας το κεφάλαιο 5 από το σύγγραμα της κας Παπαδοπούλου (2015). Στην υποενότητα 5.1.3 εξηγείται η δημοκρατική αρχή, στην ενότητα 5.3 η αντιπροσωπευτική αρχή. Έπειτα θα ανατρέξετε στο κεφάλαιο 4, όπου στην ενότητα 4.1 αναφέρεται το κράτος δικαίου και στην ενότητα 4.3 το κοινωνικό κράτος ως έννοια. Τέλος, η αρχή του πολυκομματισμού απαντάται στην ενότητα 5.6.
Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως πηγή σας και το σύγγραμα των Ακριβοπούλου-Ανθόπουλος (2015), το οποίο εμπεριέχει τις παραπάνω έννοιες μαζεμένες στην ενότητα 3.4.
Στο δεύτερο θα χρειαστεί να αναλύσετε τις αρχές της άμεσης ισχύος και της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών των κρατών-μελών. Σχετικό υλικό μπορείτε να αντλήσετε από την ενότητα 3.5 του τόμου Α1 του ΕΑΠ.
Για τις προϋποθέσεις έκδοσης έγκυρης ατομικής διοικητικής πράξης θα χρειαστεί να ανατρέξετε στο κεφάλαιο 3 (Γέροντας et al. 2018), ώστε να περιγράψετε αρχικά το είδος της πράξης αυτής και στη συνέχεια να αναφέρετε τις προϋποθέσεις που θέτει το κράτος για να προστατεύσει τον διοικούμενο (όπως την αρμοδιότητα, αιτιολογία, ακρόαση κλπ.).
Στο πρώτο ερώτημα θα χρειαστεί να εστιάσετε: α) στο ότι το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έλεγχο αναφορικά με τη νομιμότητα του σωματείου κι όχι τη σκοπιμότητα και β) στην τήρηση της αρχής της πολλαπλότητας των σωματείων.
Στο δεύτερο ερώτημα θα αναφερθείτε στη μίσθωση του χώρου, την πρόσληψη του κλητήρα, τη δωρεά της βιβλιοθήκης, τη μίσθωση του αυτοκινήτου και τη μεταφορά της βιβλιοθήκης.
Στο τρίτο ερώτημα θα παρατηρήσετε πως το Σωματείο αποτελεί νομικό πρόσωπο κι ευθύνεται για τη πράξεις των οργάνων του.
Στο πρώτο ερώτημα θα αναφερθείτε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις διαιτητικές αποφάσεις και στους κανονισμούς εργασίας.
Για το δεύτερο ερώτημα, θα χωρίσετε τις απεργίες σε νόμιμες και παράνομες, με τις συνέπειες να συμμετοχής να σχετίζονται με την προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας και την πρόκληση οικονομικής ζημιάς. Όσον αφορά την ανταπεργία, είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμη λόγω του ν. 1264/1982.
Ακαδημαϊκό έτος 2019/20
Για τις προτάσεις των 50 βουλευτών προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ως βιβλιογραφία το σύγγραμα της κας Παπαδοπούλου (2015). Συγκεκριμένα, ο θεσμός της ψήφου εμπιστοσύνης αναλύεται στην ενότητα 7.4 (άρθρο 84 Σ.), η εκλογή του ΠτΔ στην ενότητα 6.4 (άρθρο 32 Σ.), ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας (άρθρο 93 Σ.) στην ενότητα 4.1.4 κι η θρησκευτική ελευθερία (άρθρο 13 Σ.) κι η ισότητα (άρθρο 4 Σ.) στην ενότητα 8.1.2, η οποία και θέτει τα όρια της αναθεώρησης.
Για τα ερωτήματα του δεύτερου μέρους της εργασίας σας, προτείνονται οι σημειώσεις του κ. Φεφέ (2018). Οι κανονισμοί έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα κι άμεση εφαρμογή, οπότε ασφαλώς κι υπάρχει σημαντική διαφορά σε σχέση με οδηγία με προθεσμία σε μετέπειτα χρόνο (σελ. 62-63). Η διαδικασία προσχώρησης της Ουγγαρίας και πάλι στην Ε.Ε., εξηγείται στις σελ. 25-26 (άρθρο 49 ΣΕΕ).
Η ανάκληση της απονομής του τίτλου δεν είναι παράνομη αλλά ακυρωτέα, διότι αφενός δεν κλήθηκε σε απολογία πριν τη λήψη της απόφασης η κατηγορούμενη κι αφετέρου η συμμετοχή του πρώην συζύγου στην τριμελή επιτροπή επηρεάζει το αμερόληπτο της απόφασης. Δείτε σχετικά στην ενότητα 2.5.1 του τόμου Β.
Η διοικητική πράξη της ανάκληση είναι ατομική, συστατική, επαχθής και ρητή. Δείτε σχετικά στην ενότητα 2.1.3 του τόμου Β.
Η πράξη ανάκλησης οφείλει να αιτιολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (2690/1999), με τρόπο που ορίζεται στη 2η παράγραφο. Δείτε σχετικά και στην ενότητα 3.2.3 του τόμου Β.
Η φοιτήτρια αναφέρεται στο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης που απορρέει απο το άρθρο 20 του Συντάγματος. Ασφαλώς, η παράλειψη αυτή καθιστά παράνομη τη διαδικασία ανάκλησης.
Η συμμετοχή του πρώην συζύγου καταπατά το άρθρο 7 του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η αμεροληψία της απόφασης.
Για τη θεωρία που αναφέρεται στις συμβάσεις, θα χρειαστεί να ανατρέξετε στον τόμο του Αστικού Δικαίου και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα Β-Ι-2 του τρίτου μέρους. Παρατηρήστε πως η σύμβαση αποτελεί διμερή (ή και παραπάνω) μορφή δικαιοπραξίας.
Όπως θα παρατηρήσετε και στην ενότητα Γ-ΙΙ-4-Γ-γ του ίδιου τόμου (σελ. 135), με τα νέα δεδομένα οι συμβάσεις θεωρούνται άκυρες.
Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ερωτήματος, θα συνεχίσετε στην αμέσως επόμενη ενότητα ώστε να αναφερθείτε στην έννοια της πλάνης και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. Αν η Α στερείται δικαιοπρακτικής ικανότητας, τότε η δικαιοπραξία θεωρείται άκυρη κι όχι ακυρώσιμη.
Στην υποενότητα 2.2.1 του τόμου του Εργατικού Δικαίου θα ενημερωθείτε πως η σύμβαση ορισμένου χρόνου διακόπτεται νωρίτερα από τη λήξη μόνον εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος. Συνεπώς δεν υφίσταται περίπτωση πρόωρης μονομερούς ανανέωσής της.
Τα δικαιώματα του Χ θα τα βρείτε στην υποενότητα 3.1.2, όπου κι αναφέρονται οι τρόποι προστασίας του μισθού.
Η ιδιότητα του κ. Γερολυμάτου στην ΑΕ, δίνει το δικαίωμα στον κ. Μπαρουτάκη να στραφεί νομικά κατά της ΑΕ για την οφειλή προς αυτόν (ενότητα 4.7 του 2ου μέρους και Ν. 5690/1933).
Η εξουσία που δόθηκε στον κ. Γερολυμάτο από την ΑΕ είναι νόμιμη, σύμφωνα με τον Ν. 3604/2007 (ενότητες 4.7.2.2 & 4.7.2.3 του μέρους 6).
Ο ισχυρισμός της ΑΕ δεν ευσταθεί από τη στιγμή που δεν έχει πραγματοποιηθεί η δημοσίευση της νέας σύνθεσης του ΔΣ της από το ΓΕΜΗ (Ν. 4548/2018) (ενότητες 4.7.1.3 & 4.7.1.4 του μέρους 6).
Ασφαλώς κι οι πρακτικές του κ. Γερολυμάτου αποτελούν παράδειγμα “αθέμιτου ανταγωνισμού”. Στη 2η ενότητα του 3ου μέρους και κυρίως στην υποενότητα 2.4, θα βρείτε υλικό σχετικά με τον Ν. 146/1914.
Ακαδημαϊκό έτος 2018/19
Η κυβέρνηση δεν έχει την υποχρέωση να παραιτηθεί, όμως η προφορική δήλωση του αρχηγού του κόμματος Δ αναμένεται να οδηγήσει σε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Σε περίπτωση που εκείνη υπερψηφιστεί, ο ΠτΔ οφείλει να προκυρήξει εκλογές και να ορίσει προσωρινή κυβέρνηση που να αποτελείται από όλα τα κόμματα. Είναι η περίπτωση που είδαμε πρόσφατα, στην τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανακοίνωση της εισόδου της χώρας σε καθεστώς μνημονίου.
Υλικό σχετικό με την πρόταση δυσπιστίας θα βρείτε στο πρόσθετο υλικό του Συνταγματικού Δικαίου, στην ενότητα 4.4.
Για το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα βασιστείτε στο αντίστοιχο πρόσθετο υλικό που στηρίζεται στο άρθρο 44 του Συντάγματος. Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στην ενότητα 3.3 του συμπληρωματικού υλικού κι η ισχύς του εξηγείται πλήρως στην ενότητα 3.1.
Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζουν τα άρθρα της Ε.Ε. που ορίζουν την ελευθερία στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων (ενότητα 4.3/τόμος Α1).
Ο σύνδεσμος εισαγόμενων προϊόντων μπορεί να απευθυνθεί στα ελληνικά δικαστήρια και να στηριχθεί στην αρχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού (ενότητα 3.5.4/τόμος Α1), όμως δεν είναι βέβαιο πως το αίτημα του θα γίνει αποδεκτό.
Ο σύνδεσμος μπορεί να στραφεί προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για μεγαλύτερη σιγουριά, με τη διαδικασία να αναλύεται στον πίνακα της σελίδας 67 της ενότητας 2.4 του τόμου Α1.
Η έκθεση αυτοψίας της πολεοδομίας αποτελεί ατομική διοικητική πράξη, διότι απευθύνεται σε συγκεκριμένους αποδέκτες και σε μια μοναδική κατάσταση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διακρίσεις των Διοικητικών Πράξεων μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα 2.1.3 του τόμου Β (σελ. 64).
Δείτε και την Άσκηση Αυτοαξιολόγησης 5 του Κεφαλαίου 2.
Η αιτιολογία των ατομικών διοικητικών πράξεων είναι απαραίτητη κι αφορά τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα αυτών (ενότητα 3.2.3/σελ. 173-4). Τα χαρακτηριστικά της: ειδική, επαρκής και να ανταποκρίνεται στα στοιχεία του φακέλου. Αναλυτικότερα, αναφέρονται στην ενότητα 3.2.4.
Η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της οικοδομής επιθυμεί να προσφύγει δικαστικά. Δείτε το παράδειγμα 92 της ενότητας 2.5.1 (σελ. 122).
Ναι, αποτελεί νόμιμη κοινοποίηση, με τον αριθμό πρωτοκόλλου να μην αποτελεί αναγκαίο στοιχείο της διοικητικής πράξης (βλέπετε σχετικά την Άσκηση Αυτοαξιολόγησης 7 της Ενότητας 2).
Ο έλεγχος σκοπιμότητας του σωματείου αποκλείεται κατά τη δικαστική απόφαση που εκδίδεται σχετικά με την αίτηση σύστασης του σωματείου (Αστικό Δίκαιο-Μέρος 1ο-Κεφάλαιο Γ-Ενότητα IV-Δ). Το Μονομελές Πρωτοδικείο προβαίνει σε έλεγχο νομιμότητας κι οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος θα αντιβαίνει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συναιτερίζεσθαι (άρθρο 12, παρ. 1 Σύνταγμα).
Το σωματείο μίσθωσε τον χώρο από τον Χ για ορισμένο χρόνο (Αστικό Δίκαιο-Μέρος 8ο-Κεφάλαιο Β-Ενότητα IV). Οι υποχρεώσεις του μισθωτή περιγράφονται στο κομμάτι 3β της ενότητας.
Το σωματείο έχει το δικαίωμα μέσω της συνέλευσης να αποφασίζει εάν ένα νέο μέλος θα εισέλθει σε αυτό (άρθρο 93 ΑΚ). Όμως στην περίπτωση του φοιτητή Α, προσβάλεται το δικαίωμα στην προσωπικότητά του (Αστικό Δίκαιο-Μέρος 1ο-Κεφάλαιο Β-Ενότητα IΙΙ) κι οι ενδεχόμενες αξιώσεις του περιγράφονται στην υποενότητα 1β του παραπάνω.
Ο εργοδότης ασφαλώς οφείλει να καταβάλει στην πρώην υπάλληλο του τους μισθούς που έχουν συμφωνήσει (Αστικό Δίκαιο-Μέρος 8ο-Κεφάλαιο Γ-Ενότητα V-3Β). Η προστασία του δικαιώματος της Γ θα γίνει με ένδικα μέσα (Αστικό Δίκαιο-Μέρος 2ο-Κεφάλαιο Ε-Ενότητα I), σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο, πιθανότατα Ειρηνοδικείο.
Όχι, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στην πρώην υπάλληλο του τους μισθούς που έχουν συμφωνήσει (Αστικό Δίκαιο-Μέρος 8ο-Κεφάλαιο Β-Ενότητα V-3Β). Ο πρώτος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος, όμως δεν έχει γίνει αθέτηση της συμφωνίας εκ μέρους της εργαζομένης ώστε να υποχρεώνεται να καταβάλει αποζημίωση ή να μην πληρωθεί τα δεδουλεμένα της (άρθρα 672-3 ΑΚ).
Όπως μπορείτε να δείτε και στην ενότητα 2.2.2 του τόμου Δ και -πιο συγκεκριμένα- στην άσκηση αυτοαξιολόγησης 2 που τη συνοδεύει, η αντιπροσώπευση γίνεται αποκλειστικά από τον ομμόρυθμο εταίρο, εκτός αν υφίσταται εξουσιοδότηση προς τον ετερρόρυθμο ή -όπως εδώ- το όνομα του τελευταίου υπάρχει στην επωνυμία. Συνεπώς στη συγκεκριμένη ΕΕ, ο ετερρόρυθμος εταίρος λογίζεται πρακτικά ως ομμόρυθμος και μπορεί να εκπροσωπήσει κι εκείνος της επιχείρηση.
Συνεχίζοντας στην ενότητα 2.2.2, και οι δύο εταίροι έχουν συμμετοχή στις ζημιές, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί (30/70)
Η εμπορική επωνυμία οφείλει να περιλαμβάνει το όνομα τουλάχιστον ενός εκ των ομμόρυθμων εταίρων, εδώ του κ. Δημητρακόπουλου. Μάλιστα λόγω της ιδιαιτερότητας να έχει οριστεί στην προηγούμενη επωνυμία ο κ. Αδαμόπουλος, υπολογίζεται κι εκείνος ως εξ ολοκλήρου υπεύθυνος (όπως ο ομμόρυθμος).
Η συναλλαγματική βρίσκεται στην ενότητα 5.2 και τα προαπαιτούμενα στοιχεία, προκειμένου εκείνη να δημιουργήσει υποχρέωση στη σελίδα 131 του τόμου Δ. Ο όρος δεν ευσταθεί, διότι απαγορεύεται η οπισθογράφηση με αίρεση (βλέπε σελ. 133). Τα αποτελέσματα της οπισθογράφησης μπορείτε να τα βρείτε στο τέλος της υποενότητας 5.2.2.